Hardanger 2018

 

Hardangerfjorden

& bla Trolltunga och en fantastisk natur

 

11-15:e juni 2018

Ca 50 km

Hardanger i 3d

Kommer med bil, över Hardangervidda som har en hel del snö kvar på bergssidorna, fram till ett mycket dimmigt Vøringsfossen. Kollar runt lite en stund och försöker se nåt, men ger snart upp och åker vidare till Øvre Eidfjord och Sæbø Camping, där vi hyrt en campingstuga. (Den här gången har vi inte tänkt vandra så mycket, utan tar bil mellan platserna.) Bor fint nere vid Eidfjordvatnet, med bergen runt oss.

Nästa dag hänger molnen fortfarande tunga över oss, men vi ger oss iväg på en vandring mot Vøringsfossen igen, ca 24 km tor. När vi passerar igenom Øvre Eidfjord, så ser vi getter uppe på Hardangerviddahallen gå och beta.

Vi följer ett forsande Bjoreio, både i skog och landsväg, fram till Måbøvatnet, där en gammal väg är avstängd för motortrafik pga att en massa stenar har fallit ner från bergssidorna, så man försöker både lyssna och se om några fler stenar/klippblock är på väg när vi går där, men vi chansar på att det är nog säkert värre när det regnar eller snön smälter… Framme vid forsen är det fantastiskt grönt och ett skapligt dånande när vattnet rasar ner i ett lodrätt fall på 145 meter.

Vädret blir bättre och bättre, så när vi kommit tillbaka ner till stugan igen på eftermiddagen, så tar vi bilen och åker upp till forsen igen och nu till toppen. Maffigt och en fantastisk utsikt. Efter en natts skön sömn ger vi oss iväg påföljande dag mot Odda. Vi har tänkt ta oss till Steindalsfossen, där man kan stå innanför forsen, men efter Hardangerbrua, kilometerlånga häftiga tunnlar och smala vägar, så kommer vi fram till ett ställe, där vägen är avstängd ett antal timmar för underhåll, så vi vänder tillbaka igen och fortsätter mot Odda och dess Camping. Vägen dit längs Hardangerfjorden med bergen på bägge sidor är otroligt tjusigt.

En fin och som det verkar nybyggd campingstuga väntar oss när vi kommer fram. En promenad i omgivningarna för att titta på Norges största sten (eller vad det var…) och ett alldeles grönt Sandvevatnet. Efter att ha kollat morgondagens väderprognos och sett att det ska börja regna vid 8-tiden och ska komma ca 40 mm, så bestämmer vi oss för att starta tidigt nästa morgon, när det är dags för Trolltunga.

Revelj vid 2-tiden och efter lite frukost och bilåkning, så är vi framme vid Sjeggedals parkering en timme senare. Betala parkeringsavgiften på 500 NOK och sen påbörja vandringen uppför. Dom första 3 kilometerna är en nybyggd serpentinväg, som tar en 800 meter uppåt. PUST! Medans vi går uppför, så börjar det ljusna och när vi äntligen får lämna vägen och det börjar plana ut, så känns det så skönt.

Några kilometer och timmar senare står vi på klippavsatsen Trolltunga, 700 meter över Ringedalsvatnet, med utsikt över bergen runt omkring. Det känns högt och man har ingen större lust att kolla över kanten…

Lunch och ge oss iväg hemåt igen och den norska väderlekstjänsten har haft rätt, för regnet sätter fart vid ”rätt” tid och nu kommer det att fortsätta regna ordentligt hela dagen. Känns lite märkligt att se folk komma på berget lufsande bland stenar, regnvatten, snö och lera i lågskor och rockar, men en del verkar inte ta så allvarligt på det här med att förbereda sig…

Efter att ha somnat ovaggat, så ger vi oss iväg hemåt påföljande dag. Vi stannar till vid ännu ett fantastiskt vattenfall – Låtefossen och här forsar det på ordentligt.

Hardangerfjordsvandring i 360°