Jotunheimen 2015

jotunheimen

Jotunheimen

Gjendesheim-Gjendebu Norge

8-12:e augusti 2015
Ca 68 km

Efter fjolårets lyckade bestigning av Kebnekaise, så kändes det nu som det var dags för nordens högsta berg.

map_3_jotunheim

Tanken var från början att starta vandringen från Gjendesheim, sen gå motsols över Glittertind, därefter till Galdhöpiggen och sen över Besseggen på hemvägen tillbaka där vi startade.

Fint väder när vi starta från Gjendesheim på kvällen, efter att vi parkerat bilen på anvisad parkeringsplats och betalat en skaplig parkeringsvgift. Efter allt sittande i bil, så känns det skönt att äntligen vara på väg, men backen uppför Veslfjellet suger snart musten ur benen. När solen gått ner och det börjat mörkna, så slår vi läger bland kringvandrande får, vid Bessfjellet.

Nästa dags vandring starta i lätt terräng ner mot Russvassbue och övergången där. Lugn & fin promenad längs det turkosa vattnet i Russvatnet. En fantastisk utsikt när vi börjar uppförsbacken uppför Russfjellet, mot passet och snövallen mellan Vestre och Austre Hestlægerhøe, men nu har marken ändrats till massor av vassa, stora stenar, som gör att man måste titta nedåt hela tiden för att inte trampa snett eller göra sig illa. Det här underlaget kommer sen att förfölja oss under en stor del av vandringen, vilket gör dels att fötter och kängor får en stor påfrestning och att man hela tiden får titta var man sätter fötterna och koncentrera sig på var man tar sina steg, istället för att se sig omkring och på så sätt missar mycket av den fantastiska utsikten. 

Efter det snöklädda passet, så är det en lång nerförsbacke mot Glitterheim, som vi går ner till och passerar innan vi efter kl 20 slår läger bland en massa mygg och får i oss lite kvällsmål.

Nästa morgon när vi vaknar är det ca 10 grader och låga, mörka moln gör att vi hoppar över att gå upp på Glittertind, utan riktar in oss mot Galdhøpiggen istället. Vi kommer fram till Spiterstulen, som ligger i dalen nedanför och vi går lite längre fram innan det är dags för resning av tält och ännu en ”fantastisk” middag.

Nästa dags morgon så är det låga moln igen och nu har det börjat blåsa djäkligt starkt och regna, men det som mest sätter stopp för vårat toppförsök på Galdhøpiggen, är att underlaget (typ all sprängsten) nu har börjat ta ut sin ”rätt”, med både trasiga kängor och fötter, vilket gör att vi starkt börjar längta efter att på snabbaste sätt ta oss tillbaka till bilparkeringen i Gjendesheim… Så, när ”stormen” och regnandet börjat lugna ner sig lite, så fäller vi tältet och ger oss iväg vid lunch. Vädret fortsätter att växla från varm strålande sol till iskallt blåst & regn och framåt kl. 20 är vi framme vid sjön Hellertjønne, som ligger fantastiskt vackert mellan berg.

Vaknar nästa dag till hyfsat väder och vandringen fortsätter längs sjön, Hellerfossen och Storåe ner mot Gjendebu, där vi pustar ut i 3 timmar, innan vi kan ta färjan tillbaka till Gjendesheim, där en norsk Kebabtallrik avnjutes, för att sedan ta oss till bilen på parkeringen igen för hemresa.

”We will be back”