Jämtlandstriangeln 2020

hjortron i Jämtlandstiangeln

Jämtland

Start/mål i Storlien
Passerar Blåhammarens Fjällstation, Storulvåns Fjällstation & Sylarnas fjällstation

 

3-7:e augusti 2020

Ca 85 km

Ganska flackt, men som vanligt omväxlande väder när vi vandrar…

3d-karta Jämtlandstriangeln

Efter en dags resande med tåg, så är vi då framme i Storlien. Regnigt och grått. Räknar med att det ska bli mörkt om några timmar och eftersom vi har kollat ut första nattens ”camping-plats” över 1 mils vandring bort, så blir det att pinna på lite. Startar med att ge oss iväg längs den sparsamt trafikerade landsvägen mot Storvallen, där vi bryter in i naturen och sumpmarkerna. Passerar Kaffehögen och påbörjar uppförsbacken förbi Finnvallklumpen och Rundvalen, innan det börjar gå nedåt igen mot nattens campingplats vid Sevedholm, och övergången över Enan. Här möts vi av ett tusental entusiastiska myggor. Upp med tältet, laga lite middag och sen krypa till kojs, vaggade till sömn av myggens surrande.

Nästa dags morgon, startar vädret med mest moln och regn i luften. Efter frukost och rivning av läger, ger vi oss iväg. 5 km uppförsbacke mot Blåhammarens Fjällstation, där vi svänger vänster. På vägen ser vi lite renar och efter ytterligare en halvmil, så tycker vi det är dags för lite lunch och passar på att lufta fötterna. Skönt!

Det börjar klarna upp lite och vi hittar på lite snö, som vi naturligtvis måste fota. (Vi har ju hittills åtminstone sett snö vid alla våra vandringar hittills.)  Måste säga att det är ganska gott om bäckar längs Jämtlandstriangeln också, vilket känns bra, eftersom man pumpar i sig en hel del.

Ganska omväxlande natur längs vägen och fortsatt tur med vädret till vi kommer fram till Storulvåns Fjällstation. Här börjar det regna en hel del, när vi fikar. Väldigt mycket folk häromkring också. Vi ger oss iväg uppför igen och mot övergången över Lill-Ulvån, vilket får bli kvällens camping- och middagsplats. En hel del mygg här också, men det är väl smällar man får ta, när man tältar vid vattendrag.

Nästa morgon har vi klarblå himmel och renbesök. Vi ger oss iväg mot Sylarna och när vi närmar oss ser vi hur molnen börjar samlas och bli mörkare igen. Det börjar blåsa en hel del också. Motvind!

Sista biten upp mot Sylarnas Fjällstation, så börjar det bli riktigt kämpigt i uppförsbacken, med 6 ”plus”-grader, motvind (det var vindbyar på upp till 25m/s) och regnet som vräker ner. Vi tar oss fram och går in för att värma oss och äta lite.

När vi känner oss klara, så drar vi på oss våra blöta ytterkläder och ryggsäckar och ger oss ut i naturen igen. Fastän vädret är detsamma, så känns det nu bättre än tidigare. Kanske beroende på att vi har regnet och stormen i ryggen och dom vi möter verkar inte alls lika pigga och glada som vi. 😉 Det här vädret har också gjort att vi har givit upp tanken på att slå läger här (vi har sett en del tält som inte klarat sig från att slitas sönder), så något toppförsök mot Sylarna, kommer det inte att bli denna gång.

Vädret blir långsamt bättre när vi går mot Enkälen, där vi slår nattläger och får av oss våra dyngsura kläder. Innan vi hinner somna, så hör vi renarna beta alldeles vid tältet och grymta till varandra.

Fortfarande slaskigt och blött i terrängen när vi vandrar nästa dag mot Blåhammaren och lunch. Lite regn hinner ikapp oss igen och vi vandrar ner mot första nattens camping igen. Här har myggen tålmodigt väntat på oss, så vi har inte nerver till att stanna utanför tältet mer än nödvändigt.

Solen skiner när vi vaknar för sista dagens vandring tillbaka mot Storlien. Den här gången väljer vi att ta stigen mot Rundhögen, innan vi ger oss ut på landsvägen igen.

Framme i Storlien blir det inkvartering i Le Ski Restaurant & Nightclub, innan vi går ner till restaurangen och stoppar i oss en välförtjänt, jättegod hamburgare modell XL och en stor stark till det. SMASKENS!

Dom flesta av dessa foton är tagna av Tommy Eriksson & är redigerade i Photoshop och Luminar.

Jämtlandstriangeln i 360°