Kebnekaise 2014

kopp choklad kungsleden

 

Abisko-Nikkaluokta
(Kungsleden)

7-12:e juni 2014

Ca 120 km

Abisko - Nikkaluokta (Kungsleden)

Startade i Abisko med ett fantastiskt väder, 25 grader. Det var dags att infria löftet till sonen, som jag hade lovat. En vandring upp till Kebnekaise, eftersom hans resa med sin dåvarande skolklass inte kunnat genomföra det när dom varit här för några år sedan. (Det här var min absolut första riktiga vandring någonsin efter lumpen…)

Den 3:e dagens vandring är nog bland det  jobbigaste vi någonsin haft. Starta på förmiddagen, efter camping i Alesjaure. Samma skitväder som gårdagen med dis, snöblandat regn och bara någon plusgrad. Sen när vi närmar oss Tjäktjapasset så startar ”träningspasset” på riktigt.

Att med full packning på ryggen, då och då gå igenom snön upp till ljumsken, känna ett kallt vattendrag dra förbi upp till knät, försöka ta sig ur hålet, utan att åka ner med det andra benet också, tar på krafterna. Det här fortsatte även på andra sidan passet en bra bit, så när vi äntligen kommit fram till Sälka, slagit upp tält och ätit lite kvällsmål, så somna man ovaggad efter midnatt.

Hade däremot en fantastisk tur med vädret när det var dags för turen upp till Kebnekaise (då ca 2106m). Strålande solsken hela dagen och det började inte regna förrän vi var på väg ”hemåt” mot vårat tält vid Kebnekaise Fjällstation igen.

Efter en sån här vandring så uppskattar man verkligen att få komma fram till Nikkaluokta, torka kläder & kängor, äta riktig mat, ta en kall öl, duscha och krypa ner och somna i en riktig säng.