Höga Kusten 2017

Höga kusten

Höga kustenleden

Högakustenbron – Örnsköldsvik
8-12:e maj 2017

Ca 130 km

En lång vandring med snöoväder

3d_map_hogakusten

Då var det så dags för vandring längs Höga kustenleden. Nåt vi läst om skulle ha blivit framröstat som Sveriges No:1 av vandringsleder. (Njaääe…)

Tåg till Härnösand, därefter buss till Höga kustenbron, Hornöberget vid Ångermanälvens mynning, där vi starta efter lunchen. En hel del vandring längs kusten idag, (vilket vi inte skulle se så mycket av under dom andra dagarnas vandrande.) Slår läger vid 19-tiden vid Fjärdbotten, en fin plats, där vi ser en bäver och dess dagsverke av fällda träd. Kvällsmiddagen avnjutes vid lägerelden, men det blir djäkligt ruggigt och kallt när solen gått ner.

Nästa dags vandring sker under växlande väder, men fortfarande kallt. Under dagen, så ser vi både tranor och örn (Inte på samma ställe 😉 Efter en ganska lång dags vandrande, mycket på landsväg, så bestämmer vi oss för att övernatta i Erikskojjan, på Ringråberget innan Ullånger. I stugans gästbok hittar vi en kul skriven historia…

Efter en skön natts sömn i värmen från vedspisen, så ger vi oss iväg på nästa dags etapp. Nerförsbacke till Ullånger, men sen en skaplig backe uppför Gårdberget, som är riktigt kämpig. Passerar skylten som förkunnar att vi passerar halvvägs. Mera landsvägar, backar, skog, kalhyggen, byar och Skuleberget och så kommer vi in i Skuleskogens nationalpark och nattens campingplats vid Kälaviken, där vi slår upp tältet mellan den fina stranden och skogen, vid en eldstad.

Vaknar tidigt nästa morgon av att man fryser ordentligt. Ska dricka lite ur Camelbakken, men upptäcker att slangen har frusit igen. Kollar termometern och upptäcker att det är MINUS 7 grader i MAJ månad!!! Brrr! Tror inte att det kan bli värre, men när vi gått till Slåttdalsskrevan, så sätter ett snöoväder igång, som ger ca 5 cm snö på backen, innan det har passerat. Efter mera skog, backar och faktiskt en hel del kust, så kommer vi till Bodviken stuga. Ligger fint vid vattnet. Skönt att få sova en natt i en varm stuga igen.

Nästa dag har vi en lugn dags vandring in till Ö-vik, där kvällsmiddagen består av hamburgare och nån kall pilsner, med glass, kaffe och whiskey som efterrätt. Smaskens och välförtjänt! Sen upp på rummet, som vi fått högst upp på Elite Plaza Hotel, för att kolla utsikten över staden när solen går ner. God natt!